Wat te doen bij overlijden?
Of een overlijden nu verwacht of onverwachts is, het is ingrijpend en roept direct veel vragen op. Wat zijn de noodzakelijke stappen die ik moet nemen om de uitvaart te regelen? Hoe snel moet ik actie ondernemen? Wie moet ik bellen? Hieronder vindt u een richtlijn voor de eerste stappen na een overlijden. De checklist maakt het allemaal iets overzichtelijker en minder overweldigend. En dat kunt u wel gebruiken in deze moeilijke tijd.
Uitvaart regelen? Gebruik deze checklist
Kom eerst even tot rust
Natuurlijk wilt u dat de uitvaart wordt geregeld, maar het is goed om even tot rust te komen en de tijd te nemen. Er hoeft niet meteen van alles te gebeuren, laat de situatie rustig op u inwerken. Neem contact op met familie en vrienden om ze van het overlijden op de hoogte te stellen, misschien kunnen ze langskomen om te steunen.
Vraag de huisarts om langs te komen
De huisarts moet het overlijden officieel vaststellen. Als uitvaartverzorger mag ik niets doen totdat de schouw heeft plaatsgevonden.
Laten we even contact hebben
Als u mij belt voor het regelen van de uitvaart kunnen we de belangrijkste zaken bespreken en maken we een afspraak wanneer ik naar u toe kom.
Ik kom naar u toe
Het is niet nodig om alles meteen te regelen. Vaak staat uw hoofd daar ook niet naar. Wanneer ik weet of het een begrafenis of een crematie wordt en wanneer de uitvaart plaatsvindt, kan de rest wel even wachten. De komende dagen komen alle aspecten van de uitvaart vanzelf aan bod.
We bespreken de wensen
We bespreken de mogelijkheden stap voor stap om zo het afscheid te organiseren. Van alle wensen en afspraken maak ik een notitie en u ontvangt een kostenbegroting, zodat u weet waar u aan toe bent en niet voor financiële verrassingen komt te staan.
Wilt u of de naasten onderdelen van de uitvaart zelf regelen? Helemaal prima, ik stap weer in wanneer dat nodig is. Zo regelen we samen een uitvaart die past bij de stijl van de overledene en nabestaanden.
Aangifte van overlijden
De arts die de schouw heeft uitgevoerd laat documenten achter waarmee ik aangifte van overlijden kan doen bij de burgerlijke stand.
Na de aangifte krijg ik van de gemeenteambtenaar twee documenten terug: de akte van overlijden en het verlof tot cremeren of begraven. De akte van overlijden, is voor nabestaanden om te gebruiken voor afhandeling van zaken na het overlijden.
Samen het afscheid vormgeven
Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken, daarom kom ik naar u toe om over het afscheid te praten. De gesprekken in de dagen die volgen zullen we meer en meer invulling gegeven aan de uitvaart. Er ontstaat langzamerhand een beeld van de uitvaartplechtigheid waardoor ik aan de hand van uw wensen een draaiboek kan samenstellen. Dit geeft rust en overzicht.
Wilt u een fijne sfeer creëren om bij de overledene te zijn, brand dan bijvoorbeeld kaarsen of draai muziek. Samen met de familie naar oude foto’s kijken haalt mooie herinneringen op. Neem de tijd om met elkaar iets te drinken en te eten, vraag kinderen om tekeningen te maken en de kist te versieren.
Het doel is niet alleen om de dag van de uitvaart zelf in goede banen te leiden. Minstens zo belangrijk zijn de dagen voorafgaand aan de plechtigheid. In deze periode, direct na het overlijden, wordt de uitvaart voorbereid en nemen nabestaanden afscheid van hun geliefde. Juist dan kan goede begeleiding veel betekenen.
De uitvaartbijeenkomst
Op de dag van het afscheid ben ik er om u te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de uitvaartbijeenkomst verloopt zoals we hebben afgesproken. Wanneer u arriveert, is op dat moment alles al geregeld. De overledene wordt naar de aula of de kerk gebracht en ook aan de bloemen en rouwboeketten is gedacht. De genodigden krijgen een hartelijk welkom en het condoleanceregister ligt klaar. Voor de familie is al een plaats gereserveerd.
In het crematorium is een familiekamer waar u vooraf even kunt zitten. In kleine kring kunt u zich voorbereiden op de afscheidsbijeenkomst, zonder direct bij alle genodigden te zijn. Maar het is natuurlijk ook prima als u met alle gasten in de ontvangstruimte wilt zijn.
De uitvaart krijgt vorm door muziek, woorden en beelden, professionele audio- en videoapparatuur is in elk crematorium aanwezig. Na afloop van de crematie is er gelegenheid om samen te zijn in de koffiekamer.
Nog even in het kort
- Neem eerst even de tijd, haastige beslissingen zijn niet nodig, er is voldoende tijd om de uitvaart te regelen.
- Bel wanneer u eraan toe bent met de huisarts, deze komt om het overlijden te bevestigen.
- Wanneer u me belt maken we een afspraak voor een gesprek.
- Ik kom langs om over de uitvaart te praten.
- Vervolgens ben ik dagelijks aanwezig om de familie te ondersteunen.
Belangrijk om te weten dat ik klaar sta wanneer dat nodig is en uw steun en toeverlaat ben richting de dag van de uitvaart. Ik luister, denk mee, adviseer en zorg voor rust en overzicht met ruimte voor ieders inbreng. Met mijn ervaring weet ik wat er nodig is voor een persoonlijk afscheid. Kortom, ik help u om een mooie uitvaart te organiseren met een fijne herinnering voor later.