Tabitha uitvaarten

Uitvaartverzorging Leeuwarden

Is er iemand in uw omgeving overleden en wilt u dat de uitvaart op een goede manier wordt verzorgd? Neem dan contact met me op, mijn naam is Tabitha Stegenga, uitvaartverzorger in Leeuwarden. Ik ben er voor u, van het begin tot het eind van de uitvaart en help met alles wat er bij een afscheid komt kijken.

Het maakt niet uit of u kiest voor een intiem afscheid of een grootse bijeenkomst waarbij het leven volop wordt gevierd. Belangrijk is om de uitvaart een eigen invulling te geven. Laten we van de uitvaart een bijzondere gebeurtenis maken waarop iedereen met een goed gevoel terug kan kijken.

Duidelijk

Omdat iedere uitvaart anders is, krijgt u een begroting van de verwachte uitvaartkosten. We bespreken wat er binnen uw budget allemaal mogelijk is.

Hulpvaardig

Oude uitvaartpolissen waarvan de verzekeringsmaatschappij niet meer bestaat kan ik voor u achterhalen en opdracht geven om uit te betalen.

Bewust

Een prachtige plek in de natuur of een ecologisch verantwoorde kist? Ik denk met u mee over een milieuvriendelijke invulling van de uitvaart.

Wat te doen bij een overlijden?

  • Breng eerst uw huisarts op de hoogte zodat het overlijden officieel vastgesteld kan worden.
  • Bel me wanneer u er aan toe bent, we bespreken wat in eerste instantie nodig is.
  • We nemen de tijd om de uitvaart te regelen, gelukkig hoeft u niet meteen alles te beslissen.
  • Na ons eerste gesprek krijgt u van mij een schatting van de te verwachte uitvaartkosten, zo komt u later niet voor financiële verrassingen te staan.
  • Ik begeleid, ondersteun en help u op een rustige, zorgzame en persoonlijke manier.

De uitvaart regelen

Een uitvaart vormgeven is niet altijd even gemakkelijk voor de nabestaanden. Er moeten keuzes gemaakt worden terwijl er ruimte nodig is voor het verdriet. Juist in deze periode is het zo belangrijk om tijd te nemen voor het afscheid.

Deze dagen houden we nauw contact en werken we samen stapsgewijs naar het afscheid toe. Ik neem het regelwerk op me, zodat u en uw naasten zich kunnen concentreren op uw dierbare en op elkaar. Tijdens de uitvaartplechtigheid wordt alles geregeld, zodat u volledig aandacht kunt schenken aan het afscheid. Want dat is waar het werkelijk om draait in deze dagen: samen een blijvende herinnering creëren, een herinnering om voor altijd te koesteren.

Crematie in omgeving van Leeuwarden
afscheid nemenDe crematoria in de omgeving van Leeuwarden zijn uitgerust met uitstekende faciliteiten. Ze zijn voorzien van sfeervol ingerichte familiekamers en  beschikken over moderne muziekapparatuur en presentatiemogelijkheden. Elk crematorium is goed bereikbaar en heeft voldoende parkeergelegenheid.

U kunt zelf de keuze maken in welk crematorium of uitvaartcentrum u het afscheid wilt laten plaatsvinden, crematorium Goutum of Andringastate in Marssum. Maar u kunt ook kiezen voor crematorium Sneek, crematorium Noordoost-Fryslân in Dokkum, Schoterhof in Heerenveen, HaskerPoort in Oudehaske of crematorium Wâldhôf in Opeinde nabij Drachten.

Goedkope crematie in Leeuwarden

De kosten van een crematie kunnen laag gehouden worden, terwijl er toch aan uw wensen voldaan wordt. Samen overleggen we hoe de crematie binnen het gestelde budget kan blijven. Wat u aan de crematie toevoegt heeft een prijs, maar door te ontdekken wat u echt wil en wat misschien achterwege kan blijven, kunt u de kosten binnen de perken houden.

Bij een budget crematie geeft u aan hoelang u van de diensten van het crematorium gebruik wilt maken en hoeveel gasten u wilt ontvangen. Er zijn diverse voordelige manieren om de uitvaartplechtigheid vorm te geven.

Steeds vaker maken mensen gebruik van de mogelijkheid van een stille crematie, er worden dan minimale diensten bij het crematorium afgenomen. Het afscheid wordt dan bijvoorbeeld thuis, in een sportkantine, café of een zaaltje van de kerk gehouden. Zo blijven de uitvaartkosten laag.

Begraven in Leeuwarden
Als u kiest voor een begrafenis in Leeuwarden neem ik graag de tijd, om samen de wensen voor de uitvaart te bespreken.

rust

Misschien heeft u hulp nodig bij het kiezen van een begraafplaats en kan ik u daarbij helpen. Daarna neem ik contact op met de beheerder, voor het regelen en reserveren van het graf. Ook zorg ik voor het vastleggen van een uitvaartlocatie voor de afscheidsplechtigheid zoals een kerk of andere ruimte.

Keuzes hoeven niet meteen dezelfde dag genomen te worden, we doen het in uw eigen tempo, stap voor stap. Zo kunt u zich richten op het afscheid nemen.

Afscheid op een eigen manier
Voor het rouwvervoer bent u niet gebonden aan een standaard rouwauto. U kunt ook kiezen voor een koets of boerenkar voortgetrokken door Friese paarden. Was de overledene een enthousiaste motorrijder, dan is er een Harley Davidson met zijspan beschikbaar om naar de uitvaartbijeenkomst te rijden.

Afscheidsvaart met een praam 
Hield de overledene van varen dan is een afscheid op een praam misschien een idee. Maak samen met de overledene en alle aanwezigen een afscheidsvaart die eindigt bij het crematorium of in de buurt van de begraafplaats. 

Cambuur kistCambuur uitvaart
En wat te denken van een afscheid in het Cambuurstadion, een mooi eerbetoon voor iemand die zo van de club hield. Veel is mogelijk en als uitvaartbegeleider denk ik graag met u mee, laat u inspireren door de talloze mogelijkheden die er in Leeuwarden en omgeving zijn.

Na de uitvaart is het fijn om uw familie, vrienden en kennissen te ontmoeten en herinneringen te delen. Dit samenzijn wordt vaak in de koffiekamer van de begraafplaats of het crematorium gehouden. Andere opties zijn uw eigen huis, tuin of het restaurant waar u graag ging eten. Ook de kantine van de sportvereniging of een zaaltje in de buurt kunnen een goede plek zijn zolang het voor u goed voelt.

Crematorium Leeuwarden

Crematorium Goutum

Net buiten Leeuwarden in het prachtige dorp Goutum ligt het crematorium waar generaties stadsgenoten afscheid hebben genomen van hun geliefde. De ruimtes stralen waardigheid uit en geven de bezoekers een comfortabel gevoel van geborgenheid. Het uitvaartcentrum heeft maar liefst acht opbaarkamers die elk uur van de dag bezocht kunnen worden. U kunt afscheid nemen van uw dierbare op het moment dat u het beste uitkomt. Dit crematorium is geschikt voor zowel kleine als grote groepen. Heeft u speciale wensen dat is daar in overleg alle ruimte voor. De medewerkers zijn er om u te steunen en denken graag met u mee.

Crematorium Andringastate

Aan de rand van Leeuwarden ligt Andringastate, het crematorium biedt meerdere ruimtes waar een sfeervol afscheid mogelijk is. Voor kleine groepen is er het koetshuis of de hooimijt. Worden er meer mensen verwacht dan heeft de aula ruimte voor 200 zitplaatsen. De koffiekamer is geschikt voor een condoleance vooraf of als ruimte voor na de uitvaartbijeenkomst. Het is voor families mogelijk om de overledene te begeleiden naar de crematieoven, in een respectvolle omgeving kunt u tot op het laatste moment liefdevol afscheid nemen.

Vragen over cremeren in Leeuwarden

Mijn moeder komt binnenkort te overlijden, we willen dan wachten op familie uit Canada. Wanneer kan een crematie uiterlijk plaatsvinden?

Wettelijk is vastgelegd dat een uitvaart uiterlijk de zesde werkdag na het overlijden plaats moet vinden. Komt uw moeder op bijvoorbeeld een dinsdag te overlijden dan kan de crematie uiterlijk op de woensdag een week later plaatsvinden. In enkele gevallen kan er uitstel worden aangevraagd.

Wordt er ook op zaterdag gecremeerd?

Jazeker, het is ook mogelijk op zaterdag te cremeren in de omgeving van Leeuwarden. De crematiemogelijkheden worden steeds ruimer, zo is het ook mogelijk om een crematiebijeenkomst in de avonduren te organiseren.

Mag ik zelf het crematorium uitkiezen?

Een crematie mag ongeacht waar u woont in elk crematorium plaatsvinden. De kosten en de bereikbaarheid spelen vaak een rol bij die keuze.

Alle vragen

Begraafplaatsen Leeuwarden

In Leeuwarden vinden per jaar iets minder dan 300 begrafenissen plaats. De stad heeft twee gemeentelijke begraafplaatsen: de Noorder- en de Huizumerbegraafplaats. Ook is er een algemene begraafplaats aan de Harlingerstraatweg genaamd Vitushof.

Verder zijn er enkele gesloten begraafplaatsen waaronder  “De oude stadsbegraafplaats” vlakbij het Rengerspark aan de Spanjaardslaan. Na ongeveer 50.000 begrafenissen werden na 1919 geen nieuwe graven meer aangeboden en in 1969 was de uiteindelijke sluiting, de begraafplaats is tegenwoordig een rijksmonument.

Stadsbegraafplaats

Begraafplaats Vitushof

begraafplaats in de herfstEerder was Vitushof een rooms-katholieke begraafplaats aangelegd in opdracht van de Bonifatius- en de Dominicusparochie. Sinds 2010 is Vitushof een algemene begraafplaats.

Naast begraven is er ruimte voor het bijzetten van een urn in een graf of in de urnenmuur. Bovendien kunt u hier as van de overledene verstrooien op een speciaal aangelegd veld.   

Vitushof is een bomenrijke begraafplaats aan de rand van de stad. Na een grote renovatie die in 2005 werd afgerond kreeg de klokkentoren van het oude Bonifatius-ziekenhuis een ereplaats bij de ingang. 

Tegenwoordig kunt u genieten van een groene omgeving waar het rustig en waardig is. Op deze algemene begraafplaats aan de Harlingerstraatweg in Leeuwarden kan iedereen een plekje reserveren voor zijn laatste rustplaats. Zo nodig kan ik u daarbij helpen.

Huizumer begraafplaats

KerkDe Huizumer begraafplaats is een gemeentelijke begraafplaats in Leeuwarden. Het kerkhof, rondom de kerk waar al meer dan driehonderd jaar wordt begraven, was vol 1969. Wel was er voldoende ruimte naast het kerkhof, de gemeente Leeuwarden nam het eigendomsrecht van deze begraafplaats over van de Nederlands Hervormde Kerk.

Tegenwoordig wordt er in Huizum nog regelmatig begraven. De aula op de begraafplaats wordt gebruikt als ruimte om te condoleren en als start van de begrafenisplechtigheid.

De Dorpskerk Huizum heeft een brochure met informatie over de Huizumer begraafplaats, in de zomer kunt u deelnemen aan georganiseerde rondleidingen langs graven van diverse bekende Leeuwarders waaronder de winnaar van de Elfstedentocht van 1929. Ook ziet u enkele oorlogsgraven, op vier mei is er nog steeds een stille tocht langs deze graven tijdens de dodenherdenking.

Noorderbegraafplaats

BegraafplaatsDe begraafplaats aan het Schapendijkje bestaat sinds 1919 toen de eerste graven werden verkocht door de gemeente Leeuwarden. Geheel in tegenstelling tot de “De oude stadsbegraafplaats” die in Engelse landschapstijl aangelegd was is de Noorderbegraafplaats een kind van het nieuwe zakelijk bouwen met rechte paden en strakke velden.

Dit is de grootste begraafplaats van de gemeente Leeuwarden. Er is een Islamitisch deel op de begraafplaats en een veld speciaal voor levenloos geboren kinderen. Bovendien vindt u er een strooiveld, urnentuin en urnenmuur. Het Erehof voor gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog is nog niet zo lang geleden gerestaureerd, het indrukwekkende beeld van de huilende vrouw vindt u op het graf van twee slachtoffers van een bombardement in 1942.

Op de Noorderbegraafplaats kunt u in overleg zelf de plaats voor een graf kiezen. Neem hiervoor contact op met de Gemeente Leeuwarden.

Hospice Leeuwarden, steun in de laatste levensfase

Hospice Leeuwarden is een plek waar mensen in de laatste fase van hun leven kunnen verblijven. Het is een comfortabele omgeving waar mensen met liefdevolle zorg worden omringd.

Een team van professionals en vrijwilligers zorgt ervoor dat de hoogst mogelijke kwaliteit van leven in alle waardigheid wordt behouden, zeker in de moeilijkste tijden. Naast artsen en verpleegkundigen is er een team van toegewijde vrijwilligers die in een warme en ondersteunende omgeving een bijdrage leveren aan de palliatieve zorg voor mensen die aan een ongeneeslijke ziekte lijden.

Bij Hospice Leeuwarden worden families en vrienden aangemoedigd om betrokken te zijn bij het zorgproces. Er worden regelmatig evenementen en activiteiten georganiseerd waar gasten en hun dierbaren kunnen samenkomen en steun kunnen vinden bij elkaar.

Wat kost een uitvaart in Leeuwarden?

UitvaartkistDe kosten van een uitvaart heeft u voor een deel zelf in de hand, ze zijn afhankelijk van de wensen die u heeft en het budget wat daarvoor vrijgemaakt kan worden. Sommige families kiezen voor een eenvoudig samenzijn in kleine kring, anderen kiezen voor een grotere afscheidsbijeenkomst. De kosten voor cremeren zijn lager dan die van een begrafenis omdat bij begraven extra uitgaven zijn zoals grafrechten en een grafmonument.   

Omdat iedere uitvaart in Leeuwarden een eigen invulling heeft, krijgt u een kostenraming na ons eerste gesprek. We bespreken de vorm van de uitvaart en kijken wat er binnen uw budget allemaal mogelijk is. Vaak kan er veel meer dan u vooraf dacht. Ik zet de plannen op papier, samen met de begroting. U weet dan precies wat u kunt verwachten.

Wanneer u een overlijdensverzekering heeft help ik bij het afwikkelen van de polis. Ik neem dan contact op met de verzekeringsmaatschappij om de hoogte van de uitkering te verifiëren en uit te laten keren. Ook oude polissen waarvan de uitvaartmaatschappij niet meer bestaat kan ik achterhalen om de waarde ervan te bepalen. Na het nodige papierwerk met de nu verantwoordelijke verzekeringsmaatschappij wordt de opdracht tot uitbetalen aangevraagd.

Als ervaren uitvaartverzorger help ik u graag bij het organiseren van de uitvaartbijeenkomst. Een persoonlijke aanpak met oog voor al die kleine dingen die een uitvaart zo bijzonder maken. Leef op uw eigen manier, neem ook zo afscheid.

Tabitha Stegenga

Uitvaartverzorger voor LeeuwardenLogo stegenga uitvaartzorg
Aagesloten bij het landelijke Meander netwerk
Call Now Button