duurzame uitvaart

Milieuvriendelijk begraven of cremeren

Mensen zijn zich meer en meer bewust dat een leefbare wereld belangrijk is voor onze kinderen en kleinkinderen. En als dat tijdens het leven belangrijk is, waarom zouden we er dan geen rekening mee houden na onze dood?

De belangstelling voor een duurzame of milieuvriendelijke uitvaart in Friesland neemt als maar toe. Velen weten dat zowel begraven als cremeren belastend is voor ons milieu en er beslissingen zijn te nemen die ervoor zorgen dat die belasting beperkt wordt. Gezond verstand en een beetje goede wil kunnen het verschil maken.

Begraven in de Friese natuur

Natuurbegraafplaats

Begraven in de natuur of groen begraven, houdt in dat een lichaam op een natuurlijke manier wordt begraven door gebruik te maken van een kist of baar die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Respect voor het milieu, verkleinen van de ecologische voetafdruk en eenmalige kosten voor een eeuwig graf zijn vaak de redenen waarom mensen er over nadenken. Op een natuurbegraafplaats in Friesland kunt u zelf een plek kiezen en als die beschikbaar is reserveren.

Een natuurbegraafplaats helpt mee aan een duurzame uitvaart en geeft u een prachtige plek in de natuur als laatste rustplaats. In Friesland zijn twee natuurbegraafplaatsen te vinden, bij Nieuwehorne en in Sondel. Een natuurbegraafplaats draagt bij aan de bescherming van het natuurgebied op een ecologische, milieuvriendelijke manier.

Voordelen van begraven in de natuur:

  • Milieuvriendelijkheid: Bij begraven in de natuur wordt het lichaam begraven zonder een grafkist of ander niet-biologisch afbreekbaar materiaal. Hierdoor wordt het milieu minder belast dan bij traditionele begrafenissen waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn.
  • Behoud van natuurlijke omgeving: De begrafenis vindt plaats in speciaal daarvoor bestemde natuurbegraafplaatsen. Deze gebieden worden beschermd en behouden hun natuurlijke staat, wat bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit.
  • Persoonlijke keuze: Natuurbegraven geeft mensen de mogelijkheid om op een persoonlijke manier afscheid te nemen van hun dierbaren. Het is mogelijk om een plek te kiezen die voor de overledene een bijzondere betekenis heeft of die past bij zijn of haar persoonlijkheid.
  • Kosten: Het kan vaak goedkoper zijn dan traditionele begrafenissen omdat er minder gebruik wordt gemaakt van materialen en de grafrechten vaak voor langere tijd worden afgekocht.
  • Geen onderhoud: Op natuurbegraafplaatsen wordt het lichaam begraven in een snel afbreekbare grafkist of baar. Hierdoor is er geen onderhoud nodig en wordt de natuurlijke omgeving niet verstoord.

Iedereen kan begraven worden op de Friese natuurbegraafplaatsen, ongeacht religie, cultuur of overtuigingen. Natuurbegraafplaatsen zijn open voor mensen van alle achtergronden en worden vaak gezien als een alternatief voor traditionele begrafenissen.

Er wordt op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier begraven, met minimale invloed op het milieu. Op een natuurbegraafplaats zijn graven niet gemarkeerd met traditionele grafstenen of monumenten. In plaats daarvan worden graven gemarkeerd met een eenvoudig plaatje of een natuurlijk element zoals een boom of een steen. De twee natuurbegraafplaatsen in Friesland bevinden zich in een natuurlijk gebied en zijn ontworpen om op te gaan in het omringende landschap.

Natuurbegraafplaatsen in Friesland zijn openbaar toegankelijk voor iedereen. U kunt er dus vrij rondlopen en genieten van de natuur. Echter, het is belangrijk om te beseffen dat natuurbegraafplaatsen geen reguliere recreatiegebieden zijn en dat respectvol gedrag tegenover de omgeving en de rust van de overledenen en hun nabestaanden gewenst is.

Verantwoorde keuzes bij een duurzame uitvaart in Friesland

Er zijn bij een uitvaart meerdere milieuvriendelijk keuzes te maken, zoals een digitale rouwkaart, rouwvervoer op een fiets met aangepast aanhanger, bloemen plukken uit de eigen tuin. En wat te denken van opgebaard worden in een duurzame gevlochten grafmand gewikkeld in een wade gemaakt van natuurlijke materialen. Of kiest u liever voor een kist of baar die milieuvriendelijk vervaardigd is?
 

Uitvaartkist met FSC KeurmerkFSC keur logo

Standaardkisten zijn over het algemeen niet vriendelijk voor het milieu, maar er zijn gelukkig wel duurzame alternatieven. Deze kisten zijn dan vaak gemaakt van karton of ecologisch verantwoord hout voorzien van het FSC-keurmerk. FSC-hout is een natuurlijke grondstof dat door verantwoord bosbeheer voordelen heeft voor het milieu. Kisten gemaakt van 100% gecertificeerd FSC-hout zijn in korte tijd biologisch afbreekbaar en geschikt voor begraven en cremeren. Een prachtig materiaal met als voordeel dat er geen ontbossing meer voor nodig is.

Het aanbod van uitvaartkisten gemaakt van FSC-gecertificeerd hout wordt steeds groter. Vraag naar de duurzame kisten van vurenhout, populierenhout of eiken. Allen gemaakt met traditioneel vakmanschap.

Uitvaartkist van karton

Ik hoor het regelmatig: “doe mij maar gewoon een doos van karton”. Mensen zijn verrast als er vervolgens een alternatief voor houten kisten geboden wordt. Het bedrijf FAIR Coffins fabriceert een volledig duurzame en biologisch afbreekbare uitvaartkist vervaardigt van natuurlijke gerecyclede materialen.

Uitvaartkist Puur

De uitvaartkist met de naam “Essential” is gemaakt van ecologisch FAIRboard dat lijkt op karton en is geproduceerd van papier en gerecycled hout. Bij de fabricage wordt biologisch afbreekbare lijm gebruikt wat de milieuvriendelijkheid verder verhoogt. De verschillende lagen zorgen voor een sterke constructie. De tape die de verbindingen versterkt is gemaakt van natuurlijke ingrediënten als zetmeel, suikers en hars.

De kartonnen uitvaartkisten zijn er in diverse uitvoeringen, puur, wit, of met een afbeelding die u zelf mag kiezen. De bedrukking gebeurt met ecologische inkt zonder oplosmiddelen.

Logo Landelijke Vereniging van Crematoria

FAIR Coffins zijn gekeurd door de Landelijke Vereniging van Crematoria. Er is veelvuldig getest op draagvermogen (150 kg), verbrandingssnelheid en vochtvastheid. De kist is gemaakt om veilig te cremeren.
De kartonnen kist is vanwege het gebruik van natuurlijke materialen uitermate geschikt voor een begrafenis. Er worden in de aarde geen schadelijke stoffen achtergelaten.

De productie van deze kartonnen kisten is in handen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze worden in de sociale werkplaats van de Stichting Driestroom onder deskundige leiding gemaakt.

Duurzame keuzes leveren een bijdrage aan een betere wereld voor de volgende generaties.


Logo stegenga uitvaartzorg
Aagesloten bij het landelijke Meander netwerk