Bos natuurbegraafplaats
Bankje in de natuur

Milieuvriendelijk begraven of cremeren

Mensen zijn zich meer en meer bewust dat een leefbare wereld belangrijk is voor onze kinderen en kleinkinderen. En als dat tijdens het leven belangrijk is, waarom zouden we er dan geen rekening mee houden na onze dood?

De belangstelling voor een duurzame of milieuvriendelijke uitvaart in Friesland neemt alsmaar toe. Velen weten dat zowel begraven als cremeren belastend is voor ons milieu en er beslissingen zijn te nemen die ervoor zorgen dat die belasting beperkt wordt. Gezond verstand en een beetje goede wil kunnen het verschil maken.

Begraven in de Friese natuur

Natuurbegraafplaats

Het verliezen van een dierbare is nooit gemakkelijk, maar het vinden van een vredige plek om hun nagedachtenis te eren kan troost en troost bieden. Natuurlijke begraafplaatsen, ook wel groene begraafplaatsen genoemd, zijn de laatste jaren steeds populairder geworden omdat mensen op zoek zijn naar een duurzamer en serener alternatief voor traditionele begraafplaatsen. Deze rustige locaties zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar bieden ook een gevoel van rust en verbondenheid met de natuur, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor mensen die waarde hechten aan eenvoud en sereniteit.

De natuurbegraafplaatsen in Nieuwehorne en Sondel bieden een serene en duurzame keuze voor een laatste rustplaats in Friesland. Door de diepe verbondenheid met de natuur en de nadruk op duurzaamheid, vertegenwoordigen deze locaties een respectvolle en vredige manier van gedenken. Of het nu de bosrijke omgeving van Nieuwehorne is of de open ruimte van Sondel, beide natuurbegraafplaatsen bieden een unieke laatste rustplaats waar leven en natuur harmonieus samenkomen.

 Nieuwehorne: gelegen in het hart van Friesland, biedt de natuurbegraafplaats een vredige laatste rustplaats te midden van uitgestrekte bossen. Het idee achter natuurbegraven is eenvoudig: terugkeren naar de natuur zonder het milieu te belasten. Op natuurbegraafplaats Nieuwehorne staat respect voor de natuur centraal. Grafmarkeringen zijn natuurlijk en moeten opgaan in de omgeving.

 Sondel: deze natuurbegraafplaats is gelegen in een rustig gebied nabij het IJsselmeer, het biedt een unieke laatste rustplaats in een open landschap met een rijke geschiedenis. Dit deel van Friesland staat bekend om zijn wijde vergezichten en de nabijheid van water, wat de natuurbegraafplaats een bijzonder serene uitstraling geeft. Duurzaamheid staat voorop; er wordt gekozen voor natuurlijke afbreekbaarheid en minimale impact op het milieu. Grafmarkeringen zijn discreet en milieuvriendelijk, en zorgen voor een tijdloze herinnering die samensmelt met het landschap.

Voordelen van begraven in de natuur:

  • Milieuvriendelijkheid: Bij begraven in de natuur wordt het lichaam begraven zonder een grafkist of ander niet-biologisch afbreekbaar materiaal. Hierdoor wordt het milieu minder belast dan bij traditionele begrafenissen, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn.
  • Behoud van natuurlijke omgeving: De begrafenis vindt plaats in speciaal daarvoor bestemde natuurbegraafplaatsen. Deze gebieden worden beschermd en behouden hun natuurlijke staat, wat bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit.
  • Persoonlijke keuze: Natuurbegraven geeft mensen de mogelijkheid om op een persoonlijke manier afscheid te nemen van hun dierbaren. Het is mogelijk om een plek te kiezen die voor de overledene bijzondere betekenis heeft of die past bij zijn of haar persoonlijkheid.
  • Kosten: Het kan vaak goedkoper zijn dan traditionele begrafenissen omdat er minder gebruik wordt gemaakt van materialen en de grafrechten vaak eenmalig worden afgekocht. Dit betekent dat de laatste rustplaats niet geruimd zal worden, waardoor de overledene voor altijd een blijft met de natuur.
  • Geen onderhoud: Op natuurbegraafplaatsen wordt het lichaam begraven in een snel afbreekbare grafkist of baar. Hierdoor is er geen onderhoud nodig en wordt de natuurlijke omgeving niet verstoord.

Iedereen kan begraven worden op de Friese natuurbegraafplaatsen, ongeacht religie, cultuur of overtuigingen. Natuurbegraafplaatsen zijn open voor mensen van alle achtergronden en worden vaak gezien als een alternatief voor traditionele begrafenissen.

Er wordt op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier begraven, met minimale invloed op het milieu. Op een natuurbegraafplaats zijn graven niet gemarkeerd met traditionele grafstenen of monumenten. In plaats daarvan worden graven gemarkeerd met een eenvoudig plaatje of een natuurlijk element zoals een boom of een steen. De twee natuurbegraafplaatsen in Friesland bevinden zich in een natuurlijk gebied en zijn ontworpen om op te gaan in het omringende landschap.

Natuurbegraafplaatsen in Friesland zijn openbaar toegankelijk voor iedereen. U kunt er dus vrij rondlopen en genieten van de natuur. Echter, het is belangrijk om te beseffen dat natuurbegraafplaatsen geen reguliere recreatiegebieden zijn en dat respectvol gedrag tegenover de omgeving en de rust van de overledenen en hun nabestaanden gewenst is.

Verantwoorde keuzes bij een duurzame uitvaart in Friesland

Er zijn bij een uitvaart meerdere milieuvriendelijk keuzes te maken, zoals een digitale rouwkaart, rouwvervoer op een fiets met aangepast aanhanger, bloemen plukken uit de eigen tuin. En wat te denken van opgebaard worden in een duurzame gevlochten grafmand gewikkeld in een wade gemaakt van natuurlijke materialen. Of kiest u liever voor een kist of baar die milieuvriendelijk vervaardigd is?
 

Uitvaartkist met FSC KeurmerkFSC keur logo

Standaardkisten zijn over het algemeen niet vriendelijk voor het milieu, maar er zijn gelukkig wel duurzame alternatieven. Deze kisten zijn dan vaak gemaakt van karton of ecologisch verantwoord hout voorzien van het FSC-keurmerk. FSC-hout is een natuurlijke grondstof dat door verantwoord bosbeheer voordelen heeft voor het milieu. Kisten gemaakt van 100% gecertificeerd FSC-hout zijn in korte tijd biologisch afbreekbaar en geschikt voor begraven en cremeren. Een prachtig materiaal met als voordeel dat er geen ontbossing meer voor nodig is.
 
Het aanbod van uitvaartkisten gemaakt van FSC-gecertificeerd hout wordt steeds groter. Vraag naar de duurzame kisten van vurenhout, populierenhout of eiken. Allen gemaakt met traditioneel vakmanschap.

Uitvaartkist van karton

Uitvaartkist PuurIk hoor het regelmatig: “doe mij maar gewoon een doos van karton”. Mensen zijn verrast als er vervolgens een alternatief voor houten kisten geboden wordt, een volledig duurzame en biologisch afbreekbare uitvaartkist vervaardigt van karton.

De kartonnen kist is vanwege het gebruik van natuurlijke materialen uitermate geschikt voor een begrafenis. Er worden in de aarde geen schadelijke stoffen achtergelaten. Duurzame keuzes leveren een bijdrage aan een betere wereld voor de volgende generaties.



Logo stegenga uitvaartzorg
Aagesloten bij het landelijke Meander netwerk
Call Now Button