Bankje
Bankje aan bospad

Wat te doen bij overlijden?

Bel eerst de huisarts
Bij een overlijden thuis is het belangrijk dat u eerst de huisarts belt, deze moet namelijk het overlijden officieel vaststellen. Als uitvaartverzorger mag ik niets doen totdat de schouw heeft plaatsgevonden.

Neem contact met me op
Als u mij belt kunnen we de belangrijkste zaken bespreken en maken we een afspraak wanneer ik naar u toe kom om over het afscheid te praten.

Kom tot rust
Het is goed om even tot rust te komen en tijd voor uzelf te nemen. Er is voldoende ruimte om naasten te bellen en ze van het overlijden op de hoogte te stellen.

Ik kom bij u langs
Het is niet nodig om alles meteen te regelen. Vaak staat uw hoofd daar ook niet naar. Wanneer ik weet of het een begrafenis of een crematie wordt en wanneer de uitvaart plaatsvindt, kan de rest wel even wachten. De komende dagen komen alle aspecten van de uitvaart vanzelf aan bod.

Bespreken van de wensen
We bespreken de mogelijkheden stap voor stap om zo het afscheid vorm te geven. Alle wensen en afspraken worden genoteerd en u ontvangt een kostenbegroting, zodat u weet waar u aan toe bent en niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Vaak zijn er zaken die de naasten zelf willen regelen en stap ik weer in als mijn hulp nodig is. Zo regelen we een uitvaart die past bij de stijl van de overledene en nabestaanden.

Aangifte van overlijden
De arts die de schouw heeft uitgevoerd laat documenten achter waarmee ik aangifte van overlijden kan doen bij de burgerlijke stand.

Na de aangifte krijg ik van de gemeenteambtenaar twee documenten terug: de akte van overlijden en het verlof tot cremeren of begraven. De akte van overlijden, is voor nabestaanden om te gebruiken voor afhandeling van zaken na het overlijden.

Meer weten over de uitvaart

Samen de uitvaart organiseren

Tabitha StegengaBij het regelen van een uitvaart komt veel kijken, daarom kom ik naar u toe om over het afscheid te praten. De gesprekken in de dagen die volgen zullen we meer en meer invulling gegeven aan de uitvaartplechtigheid. Ik houd het overzicht waardoor u de ruimte heeft om in alle rust afscheid te kunnen nemen.

Wilt u een fijne sfeer creëren om bij de overledene te zijn, brand dan bijvoorbeeld kaarsen of draai muziek. Samen met de familie naar oude foto’s kijken haalt mooie herinneringen op. Neem de tijd om met elkaar iets te drinken en te eten, vraag kinderen om tekeningen te maken en de kist te versieren.  

Zodra de keuzes bekent zijn maak ik een overzicht van de verwachte uitvaartkosten. Als u een uitvaartverzekering heeft, wordt deze bij overlijden uitgekeerd. Op verzoek maak ik de polis vrij, waarna het bedrag in mindering kan worden gebracht op de factuur.

De uitvaartbijeenkomst


Op de dag van het afscheid ben ik er om u te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de uitvaartbijeenkomst verloopt zoals we hebben afgesproken. Wanneer u arriveert, is op dat moment alles al geregeld. De overledene wordt naar de aula of de kerk gebracht en ook aan de bloemen en rouwboeketten is gedacht. De genodigden krijgen een hartelijk welkom en het condoleanceregister ligt klaar. Voor de familie is al een plaats gereserveerd.

In het crematorium is een familiekamer waar u vooraf even kunt zitten. In kleine kring kunt u zich voorbereiden op de afscheidsbijeenkomst, zonder direct bij alle genodigden te zijn. Maar het is natuurlijk ook prima als u met alle gasten in de ontvangstruimte wilt zijn.

De uitvaart krijgt vorm door muziek, woorden en beelden, professionele audio- en videoapparatuur is in elk crematorium aanwezig. Na afloop van de uitvaart is er gelegenheid om samen te zijn in de koffiekamer. 

Nog even een korte checklist
  • Neem na het overlijden eerst contact op met de huisarts, deze komt om het overlijden officieel vast te stellen.
  • Bel me als u er aan toe bent, ik ben 24/7 bereikbaar.
  • Ik kom langs om de uitvaart te bespreken.

Belangrijk om te weten is dat u in de gesprekken die volgen niet alles meteen hoeft te beslissen, we nemen de tijd. Ik help u om een mooie uitvaart te organiseren.Logo stegenga uitvaartzorg
Aagesloten bij het landelijke Meander netwerk
Call Now Button