
Wat te doen bij overlijden?
Bel eerst de huisarts
Bij een overlijden thuis is het belangrijk dat u eerst de huisarts belt, deze moet namelijk het overlijden officieel vaststellen. Als uitvaartverzorger mag ik niets doen totdat de schouw heeft plaatsgevonden.
Neem contact met me op
Als u mij belt kunnen we de belangrijkste zaken bespreken en maken we een afspraak wanneer ik naar u toe kom om over het komende afscheid te praten.
Kom tot rust
Het is goed om even tot rust te komen en tijd voor uzelf te nemen. Er is voldoende ruimte om naasten te bellen en ze van het overlijden op de hoogte te stellen.
Ik kom bij u langs
We nemen alles stapsgewijs door, niet alles hoeft meteen geregeld te worden. De komende dagen komen alle aspecten van de uitvaart aan bod.
Bespreken van de mogelijkheden
Samen bespreken we de wensen en bekijken de mogelijkheden om het afscheid vorm te geven. Vaak zijn er zaken die de naasten zelf willen regelen en stap ik weer in als mijn hulp nodig is. Zo regelen we een uitvaart die past bij de stijl van de overledene en nabestaanden.
De uitvaartbijeenkomst
Op de dag van het afscheid ben ik er om u te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de uitvaartbijeenkomst volgens uw wens verloopt. Wanneer u arriveert, is op dat moment alles al geregeld. De overledene wordt naar de aula of de kerk gebracht en ook om de bloemen en rouwboeketten is gedacht. Ik verwelkom De genodigden worden verwelkomd en het condoleanceregister ligt klaar om te tekenen. Voor de familie is al een plaats gereserveerd.
In het crematorium is een familiekamer waar u vooraf even kunt zitten. In kleine kring kunt u zich voorbereiden op de afscheidsbijeenkomst, zonder direct bij alle genodigden te zijn. Maar het is natuurlijk ook prima als u met alle genodigden in de ontvangstruimte wilt zijn.
De uitvaart krijgt vorm door muziek, woorden en beelden. De mogelijkheden hiervoor zijn aanwezig; denk daarbij aan het projecteren van een film of foto’s. Professionele audioapparatuur is in elk crematorium aanwezig. Na afloop van de uitvaart is er gelegenheid om samen te zijn in de koffiekamer.
Nog even in het kort
- Neem na het overlijden eerst contact op met de huisarts, deze komt om het overlijden officieel vast te stellen.
- Bel me als u er aan toe bent, ik ben 24/7 bereikbaar.
- We bespreken telefonisch zaken die aandacht nodig hebben en maken een afspraak wanneer ik kom om de uitvaart te bespreken.
- Gelukkig hoeft u dan niet meteen alles te beslissen, we nemen de tijd.
- U ontvangt van mij een begroting van uitvaartkosten zodat u niet voor een financiële verrassing komt te staan.
Een dierbare is overleden, wat nu?
Mijn naam is Tabitha Stegenga. Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken, daarom wil ik als uitvaartverzorger graag mijn ervaring met u delen.
Samen kijken we wat passend is. Vaak zijn er zaken die u zelf graag regelt, daar is alle ruimte voor. We gaan in gesprek over hoe u de uitvaart naar eigen wens kunt invullen. Wanneer uw wensen bekent zijn kan ik een begroting maken voor de verwachte uitvaartkosten. Ik zorg ervoor dat u deze begroting zo snel mogelijk kunt inzien.
Wanneer u contact met mij opneemt om de uitvaart te regelen, bespreken we eerst dringende zaken zoals de laatste verzorging en het opbaren. Wilt u de verzorging van uw dierbare zelf doen of met hulp van een zorgteam? Ook bespreken we waar u de overledene wilt opbaren. Dat kan thuis in uw vertrouwde omgeving of in een uitvaartcentrum waar u 24/7 terecht kunt.
We spreken af wanneer ik naar u toe kom om alle mogelijkheden door te nemen. Uw wensen zijn steeds de leidraad voor het vormgeven van de uitvaart. In de dagen die volgen zullen we meer en meer invulling gegeven aan de afscheidsplechtigheid.
Altijd een vast aanspreekpunt
Ik ben iedere dag beschikbaar om u zo goed mogelijk te begeleiden. Ik houd het overzicht en geef aan wat er op welk moment geregeld kan worden. Zo blijft het voor u overzichtelijk en geeft het ruimte om in alle rust afscheid te kunnen nemen. Het is belangrijk dat u de ruimte krijgt om goede keuzes te maken en de uitvaart naar eigen inzicht vorm geeft. Zodat u later met een goed gevoel terugkijkt op het afscheid.