Hier vindt u de vragen die ik in de afgelopen tijd heb gekregen. Heeft u ook een vraag, neem dan contact met me op. Ik sta u graag te woord.
Vraag en antwoord:
Kan ik vooraf met jou over de uitvaart praten? Ik heb een aantal vragen.
Hoe meld ik een overlijden?
Het is belangrijk dat er eerst een arts langskomt om het overlijden vast te stellen, u ontvangt de zogenaamde A- en B-verklaring. De overledene mag pas verzorgd worden wanneer de verklaringen zijn afgegeven.
We bespreken na het bezoek van de arts wat er op dat moment nodig is. Ook maken we een afspraak voor de laatste verzorging.
Meer informatie vindt u op de pagina: wat te doen bij overlijden?
Weet ik van tevoren wat de uitvaart gaat kosten?
Wilt u voor een verwacht overlijden een offerte ontvangen dan kan dat ook.
Wat moet er geregeld worden voor een uitvaart?
Begraven of cremeren?
Wie gaat de laatste verzorging doen?
Wordt er thuis opgebaard of in een uitvaartcentrum?
Voor welke begraafplaats of crematorium kiest u?
Op welke uitvaartkist, mand of opbaarplank valt de keuze?
Welke foto wordt op de kist gezet?
Komen er bloemen of een rouwboeket op de kist?
Heeft u voorkeur voor rouwvervoer, kleur, model enz.?
Welke tekst wilt u op de rouwkaart?
Welke afbeelding of foto komt op de kaart?
Wie krijgen er een uitnodiging?
Advertentie in de krant?
Is er een kerkdienst?
Zijn er sprekers en wie zijn dat dan?
Wilt u zelf nog iets zeggen?
Welke muziekstukken worden afgespeeld?
Is er livemuziek?
Wilt u foto’s vertonen in de aula?
Is er een nazit met een hapje en een drankje?
Ik heb een overlijdensverzekering, kan ik jou wel bellen?
Heeft u een oude uitvaartpolis en bent u niet zeker bij welke verzekeringsmaatschappij deze is afgesloten? Geen zorgen, wanneer u mij inschakelt voor de verzorging van een uitvaart, ga ik op zoek naar waar uw polis is ondergebracht.
Opdracht geven voor de uitvaart, wie doet dat?
Van de schouwarts kreeg ik twee documenten, wat doe ik daarmee?
Wat gebeurt er als de doodsoorzaak niet natuurlijk is?
Mag ik de overledene zelf verzorgen, opbaren en in de uitvaartkist leggen?
De overledene kan worden opgebaard in een uitvaartcentrum, al wordt een thuisopbaring ook veel gedaan. De opbaring gebeurt dan met professionele koelapparatuur, op het bed of onder de uitvaartkist. Met zelfgekozen materialen kunt u de ruimte sfeervol aankleden. Wilt u de overledene zelf in de kist leggen dan is daar voldoende tijd en ruimte voor, vraag eventueel andere nabestaanden of ze willen helpen.
Wat is opbaren en waar wordt dat gedaan?
Tijdens het opbaren wordt het lichaam gekoeld met behulp van een koelsysteem onder de kist of op het bed. Een alternatief is koeling met graszoden of het gebruik van thanatopraxie wat staat voor lichte balseming.
Wat zijn de afmetingen van een uitvaartkist?
Crematoria beschikken over ovens met een breedte van ongeveer 90 cm en een hoogte van 80 cm. Bij het begraven moet ook rekening worden gehouden met de afmetingen van de kist, het graf moet natuurlijk groot genoeg zijn.
Ik kies liever niet voor een kist, is er een alternatief?
De draagbaar zorgt ervoor dat de overledene op een waardige manier naar het graf gedragen kan worden. Net als een kist wordt de draagbaar ook mee begraven of gecremeerd. Draagbaren worden in de meeste gevallen gemaakt van hout, wilgentenen of bamboe.
Begraven of cremeren, ik vind het maar een moeilijke keuze.
Cremeren
Cremeren is goedkoper dan begraven, een overweging die u mee kan nemen wanneer het budget beperkt is. Wanneer de as vrijgegeven is, kan er een mooie gedenkplek gemaakt worden. Dit kan bij het crematorium, maar ook in de tuin of ergens in huis.
Als u de as wil verstrooien zijn er diverse bestemmingen. Zoek een mooi plekje waar u fijne herinneringen aan heeft. Er is voor een verstrooiing veel mogelijk, ik kan u daar altijd over informeren. Op de dag van de verstrooiing kunt u met dierbaren samenkomen om herinneringen op te halen.
Begraven
Er zijn mensen die cremeren een angstig idee vinden, soms speelt de religieuze achtergrond een rol.
Een andere reden om voor begraven te kiezen is dat nabestaanden een plek hebben om even samen met de overledene te zijn. Het graf kan mooi en persoonlijk worden gemaakt, een eerbetoon aan de overledene.
De kosten voor begraven zijn hoger dan die van cremeren. Naast het reserveren van het graf, wat na een bepaalde periode weer verlengd moet worden, is er het onderhoud waar kosten aan verbonden zijn. Ook de aanschaf van een grafmonument en het plaatsen daarvan is vaak een prijzige aangelegenheid.
Begraven in de natuur
U kunt ook kiezen voor een natuurbegraafplaats. Het is een mooie en duurzame manier van begraven, waarbij het graf na verloop van tijd een wordt met de omgeving.
Wanneer kan er worden begraven of gecremeerd?
Wat is het verschil tussen een algemeen of particulier graf?
Aan de andere kant staat het particulier graf, ook wel eigen graf of familiegraf genoemd. Hier bepaalt de rechthebbende wie er in het graf wordt begraven. Het ‘uitsluitend recht op een graf’ houdt in dat de rechthebbende niet de eigenaar is van het graf of de grond; dit blijft vaak bij de gemeente. Particuliere graven worden doorgaans uitgegeven voor een periode van 20 jaar, met de mogelijkheid om deze termijn telkens met 10 jaar te verlengen. Dit kan worden gezien als een soort pacht, waarbij de kosten per begraafplaats kunnen variëren.
De keuze tussen een algemeen of particulier graf hangt af van de waarde die u hecht aan de rustplaats. De beperkte termijn van 10 jaar bij een algemeen graf kan bijvoorbeeld te kort zijn voor iemand die jonge kinderen heeft achtergelaten. Ook het beschikbare budget speelt een rol, aangezien particuliere graven over het algemeen duurder zijn. Het is belangrijk om deze factoren zorgvuldig af te wegen bij het maken van uw keuze.
Wat is grafrust?
Wanneer de rechthebbende van het graf toestemming geeft en er ruimte is voor meerdere personen mag er eventueel worden bijbegraven (een overledene plaatsen in een graf waarin al iemand begraven is).
Wat kan ik verwachten bij een crematie?
Mag ik zelf een crematorium kiezen?
In Friesland zijn de volgende mogelijkheden: crematorium Sneek, crematorium Noordoost-Fryslân in Dokkum, Schoterhof in Heerenveen, HaskerPoort in Oudehaske, het crematorium in Goutum aan de rand van Leeuwarden of Andringastate in Marssum. Maar u kunt ook kiezen voor Drachten waar crematorium Wâldhôf in het nabij gelegen Opeinde gevestigd is.
Gaan er meerdere kisten tegelijk in de oven?
Hoeveel muzieknummers mag ik laten horen tijdens de afscheidsdienst?
Er is niets wat u tegenhoudt om meer nummers te laten horen. Iedereen is daar vrij in. Binnen de tijd die voor de ceremonie is gereserveerd heeft u alle ruimte voor een persoonlijke invulling. Zijn er veel toespraken dan kunt u er voor kiezen om het aantal muziekstukken te verminderen.
Wat gebeurt er met de as van de overledene?
Op de meeste begraafplaatsen zijn urnengraven en een urnenmuur waar u de as van uw dierbare kunt laten bijzetten.
Wat is resomeren en mag dat in ons land?
In Nederland is resomeren op dit moment nog niet toegestaan als een officiële methode. Alleen begraven ofcremeren wordt als wettelijke methoden erkend. Echter, wordt er gewerkt aan een wet om resomeren mogelijk te maken in Nederland.
Met welke kosten moet ik rekening houden?
De uitgaven voor een uitvaart, van klein en eenvoudig tot groot en uitgebreid, is afhankelijk van uw wensen. Naast mijn basistarief zijn er kosten voor het rouwvervoer, de laatste verzorging, een uitvaartkist, de opbaring, het uitvaartcentrum, de begraafplaats, het crematorium, rouwboeket, catering, rouwkaarten, de advertentie in de krant, bedankkaartjes, een urn, een monument op het graf.
Bij het bespreken van de uitvaart krijgt u inzicht in de hoogte van de uitvaartkosten. U ontvangt een heldere begroting zodat u achteraf niet met allerlei onverwachte kosten geconfronteerd wordt.
Meer over uitvaartkosten
Wat gebeurt er als er geen geld is?
Soms kan de gemeente beslissen om de kosten van de uitvaart alsnog te verhalen op de nabestaanden. Meer informatie daarover kunt u inwinnen bij de gemeente in uw regio. Lees meer over een gemeentelijke uitvaart op de pagina uitvaartkosten.
Hoe worden de gemeente en andere instanties geïnformeerd?
Na de melding wordt een aantal instanties automatisch geïnformeerd zoals het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de belastingdienst, het waterschap en de gemeentelijke belastingdienst.
Andere instanties moeten door u geïnformeerd worden, gebruik daarvoor een kopie van de Akte van Overlijden. Mocht u er niet uitkomen dan kan ik u adviseren tijdens het nagesprek.
Hoe en wanneer wordt een overlijdensverzekering uitgekeerd?
Om een verzekeringspolis uit te laten betalen moet er een verzoek tot uitkeren ingediend worden bij de maatschappij, stuur daarbij altijd een kopie van de akte van overlijden mee.
Als u wilt kunnen we samen de verzekeringspolis bekijken en onderzoeken welk bedrag vrijkomt. Ook kan ik helpen bij het innen van dat bedrag. De keuze van een uitvaartverzorger is vrij, dat hoeft geen partner van de verzekeringsmaatschappij te zijn. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is u te ontzorgen en daar horen dit soort praktische zaken ook bij.
Wat gebeurt er met mijn socialmedia-accounts als ik kom te overlijden?
Verschillende socialmediaplatforms hebben hun eigen beleid als het gaat om accounts van overledenen. Facebook biedt de mogelijkheid om een herdenkingsaccount aan te maken. Dit houdt in dat vrienden en familieleden het account kunnen blijven bekijken, maar dat het profiel niet meer actief kan worden beheerd. U kunt een contactpersoon aanwijzen die dit kan doen.
Instagram handhaaft een soortgelijke aanpak. Accounts van overleden gebruikers kunnen worden omgezet naar een herdenkingsaccount, wat helpt om de herinnering aan diegene levend te houden. X (Twitter) daarentegen biedt geen mogelijkheid om een account te herdenken, maar je kunt wel een verzoek indienen om het account permanent te verwijderen.
Het is raadzaam om je wensen omtrent uw socialmedia-accounts vast te leggen in het wensenboekje dat u van mij kunt ontvangen. Dit kan verwarring en onduidelijkheid voor de naasten voorkomen. Bespreek ook met uw geliefden hoe u wilt dat ze met uw online aanwezigheid omgaan na uw overlijden. Hierdoor zorgt u ervoor dat de digitale nalatenschap op een manier wordt beheerd die u passend vindt.

Tabitha Stegenga
Laat het me weten als u ook een vraag heeft over uitvaartzorg, ik beantwoord hem graag.